Lucrări publicate

 

Date biografice

 

Născut la 13 septembrie  1934 în satul Mănăstioara, oraşul Siret, jud. Suceava, în familia lui Gheorghe şi Veronica Popescu, ţărani. A fost al optulea dintre cei treisprezece copii, dintre care şapte au murit de mici.

 

Începe şcoala primară în satul natal, în anul 1941. În 1946 devine elev al Şcolii Normale de Băieţi din Siret, mutată aici de la Cernăuţi după război. În 1948, în urma reformei învăţământului, este elev al Şcolii Elementare în clasa a VII-a, absolvită în 1949.

 

În anii 1949-1953 îşi continuă pregătirea şcolară la Timişoara şi Oradea.

În 1953-1954 este câteva luni funcţionar, iar în septembrie reuşeşte la examenul de admitere organizat de Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi; între 1954 şi 1958 este student al acestei facultăţi, având între profesori pe Al. Dima, Gavril Istrate, I.D. Lăudat, Th. Simenschy.

 

La absolvire, în 1958, merge în satul Drăguşeni, jud. Iaşi, unde a lucrat ca profesor până în 6 martie 1961, când este numit inspector metodist la Secţia de învăţământ a raionului Bârlad. Aici stă până la 31 august 1962, iar de la 1 septembrie 1962 a fost numit asistent la Facultatea de Filologie din Iaşi. În 1972 a fost numit lector, în 1990 conferenţiar iar în 1994 profesor, toate posturile fiind ocupate pe bază de concurs. Este doctor în filologie română din 1976 cu teza Termeni păstoreşti în limba română, publicată în 1980.

 

Din ianuarie 1990 până în decembrie 1999 a fost şeful Catedrei de limba română pentru studenţii străini. În 1994 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Siret, mai cu seamă pentru cartea Siretul – vatră de istorie şi cultură românească.

 

A publicat patruzeci de cărţi de lingvistică, istorie şi literatură, la care se adaugă câteva sute de studii, articole, note, recenzii, poezii şi poeme în proză.

 

A colaborat la un mare număr de reviste ştiinţifice şi de cultură, între care „Limba română”, „Studii şi cercetări de onomastică” (Craiova), „Analele Bucovinei”, „Convorbiri literare”, „Cronica” (Iaşi), „Revista română”, „Septentrion”, „Septentrion literar”.

 

Este membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, al Societăţii pentru cultura şi literatura română în Bucovina (vicepreşedinte), al Uniunii Românilor Bucovineni (vicepreşedinte al filialei Iaşi), al Mişcării Naţionale pentru Reîntregire (vicepreşedinte), al Societăţii Ginta Latină, al societăţii ASTRA, al Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

 

Deţine Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române pentru colaborarea la Tezaurul Toponimic al României. Moldova (1991).